• 020-669 1718
  • dietist@nutropia.nl
  • Amsterdam & Almere

Maag- Darmklachten

Maag- darmklachten

Maag-darm klachten is een verzamelnaam voor verschillende klachten zoals maagzuur, buikpijn, misselijkheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, spugen, verstopping of diarree.

Oorzaken darmklachten

Darmklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Denk aan:

  • onevenwichtige voeding
  • een disbalans in de darmflora
  • verstoorde vochtbalans
  • voedselintoleranties
  • voedsel allergieën
  • coeiliakie
  • ziekte van Crohn
  • collitus ulcerosa
  • prikkelbare darm syndroom (PDS)

Voeding en darmklachten

Voeding kan een grote invloed hebben op de gezondheid van ons maag-darm kanaal.

Een eenzijdige voeding laag in vezels kan leiden tot verstopping en wisselende darmwerking. Vezels versoepelen de darmpassage en het lichaam helpen bij het schoonmaakfunctie en het verwijderen van ongewenste voedselrestanten. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn:

  • groente, fruit, gedroogd fruit
  • knollen
  • volkoren granen
  • groene bonen, soja bonen
  • peulvruchten
  • noten, zaden, pitten
  • zeewier

Darmflora

In het maag- darmstelsel bevinden zich miljarden bacteriën, een mengsel van “nuttige bacteriën” en “schadelijke darmbacteriën.

Bij een gezonde darmflora zijn deze bacteriën met elkaar in evenwicht. Wanneer de natuurlijke evenwicht verstoord raakt, krijgen schadelijke bacteriën de overhand. Hierdoor ontstaan darmklachten zoals krampen, buikpijn, diarree, verstopping etc. De darmbacteriën kunnen verstoord raken door:

  • langdurig stress
  • onevenwichtige voeding
  • het alcohol gebruik
  • het antibioticagebruik
  • overmatig suikergebruik
  • eenzijdige/ vezelarme voeding

Voedselintolerantie

Elk lichaam in uniek! Daarom reageren we soms op bepaalde voedingsmiddelen anders dan andere mensen.

Afhankelijkheid van de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, darmslijmvlies en vertering sappen, kunnen we sommige voedingsmiddelen niet goed verteren. Dit kan soms aangeboren of tijdelijk van aard zijn. Dan reageren we intolerant.

Bij lactose-intolerantie, is er een tekort aan het enzym lactase. Hierdoor kan de melksuiker (lactose) niet goed verteerd worden en komt onverteerd in de dikke darm. Dit leidt tot gisting processen en het verschijnen van darmklachten o.a. gasvorming, krampen of diarree.

Wat te doen bij lactose intolerantie?

Als je zeker bent dat de klachten worden veroorzaakt door een enzym tekort, is het raadzaam om melkproducten te vermijden.

Als je melkproducten langdurig gaat vermijden, krijg je van bepaalde vitamine mineralen minder binnen. Overleg met je diëtiste en vraag advies op maat.

Voedsel allergieën

Bij een voedselallergie is het afweersysteem betrokken. Bepaalde (onschuldige) eiwitten worden als indringers gezien en het lichaam gaat erop reageren. Bij een voedselallergie reageer je al op kleine hoeveelheid van het allergeen en er is vaak sprake van een snelle reactie.

Maag- darmklachten als gevolg van een voedselallergie worden vaak bij koemelkallergie en glutenallergie gezien.

Wat te doen bij een veodselallergie?

Bij een voedselallergie hoor je de allergenen (verdachte voeding) te vermijden. Dit kan soms heel moeilijk zijn. Het lezen van etiketten en het apart koken, uit eten, eten op reis zijn grote uitdagingen bij een allergie dieet. Maar het levert je ook veel voordelen op. Het verhoogt je levenskwaliteit, geeft je een gezondere uitstraling, meer energie en een klachtenvrij leven!