Wat zijn voedselallergieën?
In simpele termen is een voedselallergie een reactie van het afweersysteem op één of meerdere voedingsmiddelen. De voedingsmiddelen die deze reactie opwekken noemen we allergenen. Veel voorkomende voedselallergieën zijn bijvoorbeeld voor: koemelk, eieren, noten, pinda’s en schelp- en schaaldieren.
Vermoed u dat u een voedselallergie of voedselovergevoeligheid heeft, neem dat contact op met de praktijk.
Welke klachten kunnen voorkomen bij voedselallergieën?
Klachten verschillen erg veel bij voedselallergieën. Allergieën bij kinderen zijn bijvoorbeeld erg verschillend met volwassenen. Om een overzicht te geven van mogelijke allergische reacties, delen wij deze in 5 categorieën in.
- Huid
- Luchtwegen
- Maag Darmstelsel
- Hart- en vaatstelsel
- Overige
Wat is de rol van de diëtist?
De diëtist geeft uitleg en informatie over verschillende soorten voedselallergieën en welke rol voeding hierbij speelt. Daarnaast bespreekt de diëtist samen met u het huidige voedingspatroon, geeft advies over de mogelijkheden en kijkt niet alleen naar de beperkingen. U zoekt samen met de diëtist naar een manier van leven en eten die goed aansluit bij uw leefpatroon.
Door samen de dagelijkse voeding te bespreken kunt u samen met de diëtist gaan uitzoeken welke voedingsmiddelen uw allergische reactie provoceren. Deze voedingsmiddelen (allergenen) kunt u vermijden en/of het na een periode herintroduceren wanneer mogelijk.
Na het doen van een provocatie-, bloed- of huidtest kan de diëtist kijken welke allergenen geëlimineerd moeten worden uit de dagelijkse voeding en welk vergelijkbaar product kan worden gebruikt om tekorten van voedingsstoffen te voorkomen.
Met regelmatige begeleiding en steun komt u samen met de diëtist uit op een voedingspatroon waarin uw geen/minder klachten ervaart en ondanks uw allergie toch een gezonde voedingstoestand realiseert.