Dieetbegeleiding bij bariatrische chirurgie
De bariatrische chirurgie of maagverkleining wordt in de laatste jaren vaker ingezet bij ernstig overgewicht of morbide obesitas om het gewicht te verminderen. Wanneer het niet lukt om met behulp van diëten het gewenste gewicht te bereiken of het te kunnen handhaven, kan beoordeeld worden of je in aanmerking komt voor een definitieve maagverkleining. Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden zoals meerdere serieuze afvalpogingen gedaan hebben zonder succes of een te BMI hoger dan 40 of BMI 35 in combinatie met overgewicht gerelateerde gezondheidsklachten zoals hart-en vaatklachten. Voor meer informatie kan je zoeken naar voorlichtingsbijeenkomsten rondom bariatrische chirurgie die door diverse ziekenhuizen wordt aangeboden.
Er zijn verschillende methoden die bij een bariatrishe chirurgie behoren zoals het plaatsen van een maagband of het uitvoeren van een gastric sleeve die zorgen voor het verminderen van de voedselinname omdat de maaginhoud kleiner is en/of het beperken van de voedselopname.
Dieetbegeleiding bij het voortraject van maagverkleining
Vaak is de eis van het ziekenhuis om enkele maanden bij een diëtist te lopen als voorbereiding voor de operatie. Maar er zijn ook veel mensen die zelf kiezen voor deze voedingsbegeleiding om op een gezonde manier afvallen en minder last krijgen van complicaties na de operatie.
Na de ingreep kan je maag kleinere hoeveelheden voeding verdragen en opnemen. Dit kan effect hebben op je gewicht, energiebalans, conditie, je lichaamsreserve aan voedingsstoffen en je emotionele balans!
Tijdens het traject krijg je advies om je voeding volwaardiger samen te stellen. Je leert om beter op de essentiële voedingsstoffen te letten. Je leert om vaste voeding en vocht gescheiden te houden. Door beter voorbereid zijn en je voldoende laten inlichten en voorlichten, kan je de eventuele ongemakken en complicaties na de operatie beperken. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat er grote vitaminetekorten ontstaan of dat je last krijgt van overgeven of het dumpingsyndroom (te snelle passage van voeding van de maag naar de darm).