Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Hierbij heeft u een te hoog gehalte aan glucose (suiker) in het bloed. Dit komt doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Insuline dient als een soort sleutel, die er voor zorgt dat de glucose de lichaamscellen in kan.

Wat voor klachten kunnen voorkomen bij Diabetes Mellitus?

Als de transport van glucose (energie) naar de cellen niet optimaal is, dan blijft het bloedsuikergehalte langer hoog. Hierdoor ontstaan er soms klachten, zoals:

  •  Moeheid
  •  Dorst
  • Veel plassen
  • Honger hebben
  •  Uitdrogingsverschijnselen
  •  Jeuk


Bij een langdurig te hoog bloedsuikergehalte worden ook de bloedvaten beschadigd. Daarom is er een groter risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen op lange termijn complicaties ontstaan als nierziekten, slechtziendheid en een diabetisch voet.

Wat is de rol van de diëtist?

De diëtist geeft uitleg en informatie over diabetes en welke rol voeding hierbij speelt. Daarnaast bespreekt de diëtist samen met u het huidige voedingspatroon, geeft advies over de mogelijkheden en kijkt niet alleen naar de beperkingen. U zoekt samen met de diëtist naar een manier van leven en eten die goed aansluit bij uw leefpatroon. Gezond eten bij diabetes lijkt namelijk veel op gezond eten voor iedereen en er hoeft geen suikervrij dieet gevolgd te worden. Daarnaast krijgt u ook advies op maat met betrekking tot een gezond gewicht en een actief beweegpatroon. De diëtist heeft veel ervaring met diabetes en werkt samen met uw huisarts en andere hulpverleners zoals de diabetesverpleegkundige en de praktijkondersteuners.