Bent u fysiek actief, sport u voor uw plezier of doet u aan topsport? Het maakt niet uit, bij ons kunt u terecht met al uw vragen over sport en voeding.
Wat is sportvoeding?
Wanneer een sporter een gezonde basisvoeding bevat en toch tekort komt op de vlakken prestatie, herstel, hydratatie etc. kan de sporter overwegen om sportspecifieke voeding te gaan eten. Dit zijn voedingsmiddelen bovenop een gezonde basisvoeding om de sporter te ondersteunen. Als de sporter hierna nog tekorten ondervind (vaak spreken we dan van topsport) is de mogelijkheid er nog om naar voedingssupplementen te kijken. Voedingssupplementen geven net het laatste stukje dat een atleet nodig kan hebben bovenop de basis- en sportspecifieke voeding om te presteren.
Bij welke klachten kan iemand terecht bij de diëtist voor advies omtrent sporten en voeding?
- Honger hebben
- Slecht herstel
- Veel spierpijn
- Spierkrampen
- Inconsistente sportprestatie
- Uitdroging
- Sporten met dieetwensen
- Sporten als veganist
Wat is de rol van de diëtist?
De diëtist geeft uitleg en informatie over sporten en welke rol voeding hierbij speelt. Daarnaast bespreekt de diëtist samen met u het huidige voedingspatroon, geeft advies over de mogelijkheden en kijkt niet alleen naar de beperkingen. U zoekt samen met de diëtist naar een manier van leven en eten die goed aansluit bij uw leefpatroon en fysieke activiteit. De diëtist kan goed bepalen wat voor sporter iemand is, hoe belastend dit voor het lichaam is en welke tekorten er mogelijk kunnen ontstaan. Hierbij kan de diëtist helpen door de voeding te optimaliseren en wanneer nodig, te kijken naar sportvoeding. De diëtist zal altijd eerst kijken naar wat er aan winst te behalen is in de basisvoeding, vervolgens naar sportspecifieke voeding en ten slotte naar supplementen als aanvulling wanneer nodig.